dilluns, 2 d’octubre del 2017

Conferencia de Clara Berenguer



http://editors.cat/wp-content/uploads/2016/09/Clara-Berenguer.jpg
Clara s’ha dedicat a investigar la il·lustració infantil valenciana (Miguel Calatayud). Té un blog que es diu Llibreria Il·lustrada (llibreriailustrada.wordpress.com). Té el premi de crítica de literatura infantil. És un premi que es valora el treball de les persones de crítica catalana. A més és autora d’un llibre “Quan xiula l’avi”

En primer lloc cal saber la definició d'il·lustrar que vol dir donar llum a l’enteniment d’una cosa o acte d’adornar un llibre amb làmines, gravats, etc.
Si ens centrem en il·lustració infantil: expressió artística que participa dels trets de pintura i dibuix i no arriba al públic en el suport original.

La il·lustració té una funció comunicativa i, en funció dels infants, en contacte amb el món cultural és a través de les imatges. A més també hem de tindre en compte la part estètica. És la primera porta d'accés a l’art dels més menuts.

Martin li dóna importància a l'alfabetització visual: destresa de veure i formular opinió estètica. Les il·lustracions també tenen un valor cultural i cal valorar-les, estudiar-les i difondre-les.
Àlbum il·lustrat: text i imatges tenen la mateixa importància, és a dir, col·laboren junts per a establir el significat de la historia.

Recomana a Aitana Carrasco pel seu àlbum i, al mateix temps, critica les classificacions per edats, perquè pensa que els àlbums no tenen que estan inclosos en aquestes classificacions.

El tercer element és la relació que precisa que s’ha de donar entre el text i la imatge perquè l’àlbum il·lustrat funcione (Gustau Porta)
Exemples:
  • On és el meu barret? - Jon Klassen. Totes les qualitats que cal tindre un àlbum.
  • El pelut - Arianne Faber. Un tipus de dibuix que ens recorda als dibuixos dels xiquets, perquè ho fan de memòria. És un tipus de dibuix simbolista i no naturalista.
  • Àlbum mut: La piscina -  Ji Hyeon Lee. No està el tercer element. La capacitat dels infants per imaginar i són els xiquets els que ho gaudisquen.
  • Màquina - Jaume Ferraz. Il·lustració que juga amb distintes planes, l’obsessió per les màquines (Ipad, mòbil, televisió, etc.
  • Bàrbaro - Renato Moriconi. L’àlbum té un format estret i allargat, amb una línia al mig de la portada junt amb uns xiquets amb un oncle viu.
https://didacticadelallenguailaliteratura.files.wordpress.com/2013/04/thumbnail.pnghttps://imagessl7.casadellibro.com/a/l/t0/17/9788492595617.jpghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9G4mpONqYvye2Y7tG_SQG-7ZrxsUMExZ8_8hmzZ1sMIFzcAvDSEBju8wSQU27hPPMvfC-pRzlIus4OyznBSFUFJRrriUvI5xOv8qJLx7M6a6Sr-aQRZxoOdSnkHM9PTl0YVCiscn1K6Hm/s1600/piscina.pnghttps://llibreriaillustrada.files.wordpress.com/2017/04/iqc_maquina.jpg?w=500 

https://imagessl2.casadellibro.com/a/l/t0/22/9786071626622.jpg 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada