dissabte, 21 d’octubre del 2017

Ressenya "¡T'he agafat Caputxeta!

https://pictures.abebooks.com/LIBDANTE/8932768218.jpg ¡T'he agafat, Caputxeta!

CANO, Carles (2004). ¡T'he agafat, Caputxeta!. Madrid: Bruño.123 p.

https://www.escriptors.cat/autors/canoc/carles-cano.jpgA l'inici parlem de l'autor d'aquest llibre. Carles Cano Peiró va nàixer a valència l'any 1957. Aquest, és llicenciat en Filologia Catalana i és guionista, locutor de ràdio i televisió i conta-contes.
La seua trajectòria d'obres més infantils va començar als anys 80 és a dir, l'època daurada de la literatura infantil i juvenil. També ha fet poesia: Poemes, bromes i altres artificis i Cartes. A més a més, va impulsar el projecte Trueque. Per tota la seua feina, ha rebut diversos premis com per exemple:
Premi Hospital Sant Joan de Déu - Per un botó (2008); Premi Lazarillo - El secret de l'avi (2016).
Respecte a l'il·lustrador del llibre es Gusti. És un il·lustrador argentí que va cursar els seus estudis en l'escola d'art Fernando Fader on va rebre el títol de tècnic en disseny i promoció publicitària. S'inicià al món de l'animació en l'estudi "Catu Cineanimacion". Ha il·lustrat nombrosos llibres infantils i cartells, alguns dels quals han sigut publicats en més de 20 països; a més de participar en diverses exposicions col·lectives i individuals.

D'entrada farem un xicotet resum de l'argument del llibre.
Aquesta obra ens conta el conte de la caputxeta però no el tradicional, sinó una xiqueta molt valenta, que li planta cara al llop i aquest no sap com controlar-la. També apareixen personatges còmics com, per exemple, el policia que vol multar a caputxeta. A més apareixen els tres porquets. A més a més, entre escena i l'altra apareixen anuncis publicitaris, justament als moments més intrigants de la història. Vols saber com acaba?

A continuació, valorarem el llibre tenint en compte diversos aspectes. Primerament ens fixarem en la temàtica que tracta el relat, la qual és:  Obra se centra sobre les històries clàssiques i contextos que s'han de transmetre amb tradició oral. Són històries que tant xiquets com adults han escoltat milers de vegades però aquesta obra vol donar-li un altre enfocament i amb un toc de manera humorística. Si ens centrem en el personatge de la caputxeta, és un personatge fort, no té por a res i aconsegueix tot allò que es proposa.
Segons l'autor aquest llibre estaria adreçat a xiquets de tercer cicle de primària, en edats de 10 a 12 anys. Una crítica important és que el llibre, encara que posa "a partir de deu anys", pense que és un llibre que seria perfecte per a segon de primària, com a molt per a tercer i quart, però és un poc senzill per a quint o sext perquè amb aquesta edat cal preparar als xiquets amb llibres amb un vocabulari més complex per l'ESO.

Respecte a l'estructura del llibre, està format per un pròleg al principi de la història i un epíleg al final. Entre aquests, hi ha un únic acte format per cinc escenes i quatre talls de publicitat.

Podem destacar que la història és tota en diàleg, ja que és tracta d'un teatre. Un aspecte positiu és que quan estan parlant els personatges sempre està indicat qui parla, per tal que els xiquets sàpiguen en tot moment qui ho està fent i no es perden a l'hora de llegir.
 
A més, un aspecte molt important del llibre, és que les il·lustracions estan en totes les pàgines del llibre i en fons rosa i els dibuixos en negre. Aquest aspecte és molt important, perquè si lligen el llibre xiquets per davall de l'edat recomanada, poden fer una relació imatge-text mentre estan llegint.

Per finalitzar, cal destacar un aspecte important del llibre que és la seua enquadernació. Com està adreçat a l'edat de 10 anys, té tapes blanes i un format de butxaca. Tot i això la tipografia és gran i clara per poder llegir el llibre amb facilitat.

Com a opinió personal ha sigut un llibre que m'ha agradat molt per diverses qüestions.
Una d'elles és el tema de l'obra, ja que es tractca d'una història molt coneguda com és la caputxeta, però no com es contada tradicionalment per tot el món, sinó amb uns personatges molt més divertits que fan riure al públic en tot moment. Sense cap dubte seria un llibre que recomonaria als meus futus alumnes i, fins i tot, em pareixeria molt útil realitzar algun tipus de representació a classe amb els personatges principals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada